Prava i obaveze profesionalnih prodavaca

Ukoliko ste profesionalni prodavac, a još uvek niste registrovani za tu delatnost, naša preporuka je da to učinite što pre! Ova stranica je osmišljena kao kratki vodič kroz temu profesionalnog bavljenja prodajom, na našem portalu - ali i van njega. Linkove ka dodatnim resursima koji se pominju u okviru teksta možete naći na dnu stranice.

Ko je profesionalni prodavac?

Profesionalni prodavac ste ukoliko Vam prodaja dobara ili usluga predstavlja stalan izvor prihoda iz meseca u mesec. U tom slučaju ste i u zakonskoj obavezi da se registrujete i odaberete pravnu formu kojom ćete biti predstavljeni na tržištu i pred zakonom.

Nasuprot tome - ako tu i tamo prodajete poneku ličnu stvar: loptu, patike, ili drugu korišćenu robu u manjem obimu, onda niste profesionalni prodavac.

Kako se registrovati?

Ako se prepoznajete u prvoj grupi, preporučujemo da se registrujete Agenciji za Privredne Registre, popunjavanjem jedinstvene registracione prijave. Možete se registrovati kao preduzetnik ili kao privredno društvo.

Ukoliko odaberete preduzetničku formu, biće Vam potrebno poslovno ime, dokumentacija poput dokaza o identitetu preduzetnika, popunjena registraciona prijava i uplata odgovarajuće takse. Ako se odlučite za privredno društvo, trebaće Vam overen osnivački akt i uplaćen osnivački kapital. Više detalja o obe pravne forme i samom procesu registrovanja pronađite u sekciji Dodatni resursi i linkovi.

Prilikom registracije ćete izabrati i šifru delatnosti. Najčešće će to biti “Trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta”, ali niste u obavezi da baš to navedete kao pretežnu delatnost. Nezavisno od toga da li se registrujete kao preduzetnik ili kao privredno društvo, neophodno je da otvorite poseban račun kod banke i prijavite se nadležnoj filijali Poreske uprave.

Prednosti statusa profesionalnog prodavca

Prednosti koje su na našoj platformi za oglašavanje rezervisane samo za preduzetnike i privredna društva su:

  • Postavljanje oglasa sa stanjem NOVO
  • Oglašavanje u svim grupama sekcije Usluge
  • Oglašavanje u kategoriji Oprema u Zdravstvu
  • Oglašavanje u grupi Veterinarska Oprema
  • Oglašavanje u kategoriji Poslovi
  • Oglašavanje u grupi Programi
  • Oglašavanje u grupi Digitalne igre

Profesionalni prodavci koji su registrovani kao pravna lica na našoj platformi postavljanjem svojih oglasa rade i na izgradnji svog sopstvenog brenda, budući da kupci mogu svaku prodaju da asociraju sa njihovim biznisom.

Takođe, za malu privredu na našoj platformi postoji i posebno osmišljen program koji nudi jednostavnije rezervisanje reklamne kampanje, napravljeno po meri Vašeg biznisa.

Obaveze profesionalnog prodavca

Što se tiče obaveza, one se odnose na uže poslovanje preduzetnika i privrednih društava i prvenstveno su izlistane u zakonima:

Naša preporuka za sve profesionalne prodavce je da se dobro upoznaju sa ova četiri zakona, jer vam to može biti od velike koristi.

Izdvajamo za Vas neke od osnovnih obaveza koje se tiču registrovanih preduzetnika i privrednih društava:

Izdavanje računa - kako domaćim kupcima, tako i strancima. Račun izdajete bilo u fizičkom obliku, bilo elektronski, a pečat nije neophodan. Uz račun, kupcu ste dužni da izdate i otpremnicu sa podacima o kupcu, prodavcu, robi i potpisima kupca, prodavca i prevoznika.

Takođe, uz račun ide i jednostrani raskid ugovora, na osnovu kog kupac može vratiti kupljenu stvar u roku od 14 dana od obavljene kupovine nezavisno od osnova. Ukoliko se radi o povraćaju po osnovu nesaobraznosti, prodavac je u obavezi da snosi troškove prevoza robe. Ako je u pitanju neki drugi osnov povraćaja, kupac snosi troškove transporta.

Ukoliko Vaš godišnji promet prevazilazi 8 miliona dinara, onda ste u obavezi biti u sistemu PDV. Ta obaveza je univerzalna, nezavisno od toga da li se radi o privrednom društvu, ili o preduzetniku. Zanimljivost: Ukoliko se kupoprodaja roba ili usluga obavlja sa klijentom iz inostranstva, onda je ta kupoprodaja oslobođena PDV-a.

Kao profesionalni prodavac morate izdavati fiskalni račun preko fiskalne kase, ili korišćenjem softverskog rešenja.

Morate voditi poslovne knjige, jer ne možete biti paušalno oporezovani. Takođe, morate voditi i posebnu knjigu prometa na KEP (knjiga evidencije prometa) obrascu, koja se vodi u elektronskoj formi. S tim u vezi dužni ste i prijaviti fizičku adresu nadležnim organima, kako bi ovi mogli obaviti uvid u pomenutu knjigu.

Dodatni resursi i linkovi

Objašnjenje postupaka registracije preduzetnika i privrednog društva možete do detalja pročitati na sledeće dve stranice:

Agencija za Privredne Registre:

Video materijali:

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.